Champagneskola lektion 14

Pröva champagne med alla sinnen…

Innan du dricker champagnen du köpt ta en stund och planera hur du ska dricka champagnen. Några tips inför champagneprovningen kommer här, som gör att du får ut mer av den flaskan du öppnar:

1. Glaset
Glaset bör vara transparent och ofärgat, samt högt nog att låta bubblorna och aromerna utvecklas och stiga till ytan. Glaset bör vara rent, annars finns det risk för att bubblorna klingar av. Fyll glaset till en tredjedel, så finns det utrymme kvar för aromerna att cirkulera i glaset.

2. Champagnen
8-10 grader är den idealiska temperaturen på champagnen. Ge champagnen en liten stund att utvecklas, så kommer du att kunna dofta hela dess bouquet.

3. Omgivningen
Undvik dofter i rummet, typ parfym, eftersom det kan störa upplevelsen av aromerna från glaset. Håll upp glaset mot en vit bakgrund, så är det lättare att identifiera champagnens färg.

4. Dofterna
Lukta på champagnen innan du smakar på den. Normalt är ditt luktsinne bättre än din smak. Smaka inte på champagnen innan dina näsborrar är fyllda av dess lukter. Då kommer du kunna känna subtila smaknyanser och få en mycket bättre upplevelse.

5. Synintryck
Champagne kan ha många olika färger. Bubblorna kan vara långsamma, livliga, många, få, stora eller små.

6. Smaken
Är champagnen kraftfull, mjuk, lätt, mogen, krämig, sprittande? Det kanske känns annorlunda efter att champagnen lämnat gommen? Försvinner då smaken snabbt eller dröjer den sig kvar och utvecklas?