Skörda druvor är ett hårt fysiskt arbete

Septembersolen håller på att gå upp och utanför Champagneproducenten Dominique Gauthier i Bar sur Aube samlas ett 60-tal tillfälliga skördearbetare som alla förbereder sig för årets första skördedag. Medan morgonkaffet intas står Dominique på podiet och ger ett instruktionstal alla samlade. Det känns att det är en speciell dag.

10494567_703596383055749_8009338974749584589_n

I jeepar från andra världskriget körs vi upp till vinfälten utanför Bar sur Aube, en stad på 6.000 invånare som är beläget i Cotê des Bar, den södraste och minst kända regionen i Champagne-Ardenne. Väl framme delas vi upp i två lag och blir utrustade med hink och sekatör. Vi delas upp två och två och sätter omgående igång att arbeta oss uppför gången mellan vinrankorna.

–          Du måste böja dig långt ner, instruerar Marie mig. Vinklasarna sitter oftast längst ner på vinrankorna.

Marie är ung och arbetslös för tillfället.

–          Det här jobbet är tufft, men lönen är bra och just nu passar det mig perfekt, säger hon samtidigt som hon står med ryggen böjd för att nå ytterligare en klase vindruvor.

10678690_703596319722422_4651586192483460560_nEn skördearbetare tjänar i genomsnitt 90 kronor netto i timmen. Dominique Gauthier har cirka sex hektar mark och arbetet med att skörda alla druvor beräknas ta två veckor.

Dagen fortsätter med hårt arbete och när klockan slår halv sex på kvällen signalerar vår arbetsledare att arbetsdagen är slut. Med en sliten kropp kravlar vi oss upp i jeeparna och blir skjutsade till stan igen.

Vi tar farväl till Dominique Gauthier och hans medarbetare och tackar gudarna att vi inte behöver gå upp tidigt morgonen efter för att börja på nytt. Att ha fått chansen att jobb på fältet har varit en fantastisk upplevelse, men en dag det räcker gott och väl.